Reclama site....

-

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Varice si spargeri de vase. De unde si pana unde?

Varice si spargeri de vase. De unde si pana unde? 

Print

Varice si spargeri de vase. De unde si pana unde?

Varice si spargeri de vase. De unde si pana unde?

Sangele circula prin vasele de sange; acestea sunt arterele - cele care duc sangele la inima si venele - cele care aduc sangele de la inima. Astfel, sangele aduce si elemente nutritive in organe de unde ia toxinele pentru a le elimina.
Pompa care raspandeste sangele in organism este inima. Deci, pentru a avea vase puternice trebuie sa avem o inima sanatoasa: se recomanda exercitiile de tonifiere evitandu-se in acelasi timp cele care o obosesc.
Sa nu uitam insa talpa piciorului; cu fiecare pas pe care il facem, greutatea corpului este preluata de picior, iar sangele este impins spre cap.
De unde se impune sa purtam incaltaminte sanatoasa (pantofi cu tocuri joase de aproximativ 3 cm, cu talpa flexibila) si sa compensam lipsa exercitiilor prin plimbari zilnice de aproximativ 45 de minute.
Nici muschii nu trebuie neglijati doarece la fiecare contractie musculara venele sunt strivite pentru a impinge sangele
Dar limfa? Desigur, sistemul limfatic are un rol important pentru buna functionare a circulatiei. Limfa dreneaza toxinele si deseurile, hraneste celulele si contribuie la lupta impotriva infectiilor.
Sistemul venos si sistemul limfatic nu pot fi disociate.

Varicele
Varicele sunt niste dilatatii permanente ale unei vene, in special acelea ale membrelor inferioare: coapse si gambe. Sunt de culoare albastruie.

Spargerile de vase
Acestea sunt niste dilatatii permenente ale unui vas superficial (vinisoare). Mult mai subtiri decat varicele, aceste spargeri de vase sunt de acelasi tip ca si cuperoza la nivelul fetei. Cel mai adesea sunt de culoare rosie.

Cauze
Femeile sufera de acest gen de probleme circulatorii mult mai frecvent decat barbatii. 80% dintre varice se datoreaza ereditatii, insa mai exista si alti factori care le pot accentua.
-Dereglarile hormonale: pubertate, menstruatie, sarcina, menopauza.
-Modul de viata: sedentarismul, incaltamintea cu tocuri inalte, caldura, greutatea supraponderala, celulita...
Varicele care apar in cursul unei sarcini dispar dupa nastere la majoritatea femeilor (cu exceptia varicelor dureroase).

Trebuie evitate sursele de caldura:
-baile si dusurile prea calde;
-expunerile prelungite la soare;
-sauna, in special la persoanele cu tendinta de dezvoltare a varicelor.

Inainte de orice tratament, este necesar un examen clinic pentru detectarea varicelor si a spargerilor de vase si pentru a le diferentia pe unele de celelalte.
Un medic de specialitate va face un examen complet. Aproape toate tipurile de varice pot fi tratate si, de regula, sedintele de tratament nu sunt dureroase. Acestea nu reapar, insa exista posibilitatea ca noi leziuni sa apara si, prin urmare, se impune o vizita medicala o data sau de doua ori pe an.

Chirurgia
Chirurgia trateaza prin metoda "stripping" varicele si venele safene (care apar in regiunea picioarelor), interne sau externe. Pot ramane usoare cicatrici la nivelul gleznei, in regiunea inghinala sau a genunchilor.
Pentru aceste operatii este necesara spitalizarea si anestezia generala. Dupa interventia chirurgicala, se recomanda purtarea ciorapilor colanti medicinali pe o perioada de una sau doua luni.
Flebectomia permite inlaturarea venelor cu anestezie locala. Se practica niste incizii foarte mici si cu ajutorul unor crosete se trag venele. Acest tratament nu se practica pe venele safene.
Insa nici o tehnica chirurgicala nu elimina spargerile de vase.
Tehnici:
Microscleroza sau scleroterapia este o tehnica prin care se injecteaza un produs sclerozant in vena sau in vinisoara. Medicul va prepara concentratia produsului in functie de afectiunea tratata. Se evita practicarea acestei tehnici in timpul perioadelor calde (vara, la mare).

Laserul este o tehnica de viitor, insa pana atunci incercati sa evitati:
-Orice sursa de caldura (bai sau dusuri cu apa fierbinte, soarele)
-Activitatile sedentare prelungite (in picioare sau sezand)

Cateodata, se dovedeste a fi necesar un tratament medicamentos cu produse care protejeaza peretii capilarelor sanguine, insa ciorapii colanti sunt indispensabili, ei usurand durerile provocate de varice.

Bandajarea corecta a picioarelor sau a mainelor la varice:
Varice si spargeri de vase. De unde si pana unde?


Varice si spargeri de vase. De unde si pana unde?


Intepaturi, furnicaturi, crampe, glezne umflate, senzatie de greutate: aceste simptome, care se agraveaza o data cu caldura, sunt cele ale unei insuficiente venoase.

Este vorba, cel mai adesea, de femei (factorii hormonali determinanti) a caror profesie impune statul indelung in picioare sau asezat. Intr-adevar, tropaitul, sedentarismul, supraponderabilitatea, purtarea de incaltaminte cu toc jos sau inalt, platfusul, dar si anumite stiluri de viata, precum purtarea de haine prea stramte, expunerea prelungita la soare, alcoolul, alimentele condimentate, favorizeaza dezvoltarea insuficientei venoase.

Toate aceste simptome se accentueaza, in general, la sfarsitul zilei si in perioada calda (vara sau la inceputul iernii, atunci cand se reia alimentarea cu caldura).

Daca nu luam masuri, insuficienta venoasa poate fi responsabila de nenumarate neajunsuri. Intr-o prima etapa, pot aparea varicozitati pe suprafata interioara a coapsei. Mai tarziu, va fi randul varicelor sa-si faca aparitia.

In multe cazuri, simple masuri igienico-dietetice permit intarzierea evolutiei insuficientei venoase. Pentru a o remedia, va propunem urmatoarele:

Geluri pentru picioare obosite
Contin agenti revigoranti de tip mentol, precum si extracte de plante (Ruscus, Hemamilis, Arnica etc.), care alunga instantaneu senzatia de oboseala la nivelul picioarelor. Va sfatuim sa aplicati gelul masand usor de la calcai spre coapse. Cu mainile bine intinse, executati miscari circulare de drenare. Aceste geluri le gasiti in farmacii si magazine specializate.


Ingrijiri in cadrul unui institut
Numeroase centre de frumusete propun ingrijiri speciale pentru picioare. Sunt propuse numeroase tehnici precum presoterapia, shiatsu, hipotermia etc. Toate au acelasi scop: sa va relaxeze picioarele, sa le decongestioneze si sa favorizeze circulatia. Drenajul limfatic ramane, totusi, modalitatea cea mai practicata. Cele practicate manual sunt mai eficiente decat cele efectuate cu ajutorul unui aparat.


Ciorapii medicinali
Este vorba despre colanti care strang picioarele. Sustinute lejer, picioarele se umfla mai putin si sunt, deci, mai putin dureroase. De fapt, colantii exercita la fiecare pas o presiune degresiva (puternica la glezne, mai usoara pe coapse), care ajuta circulatia venoasa proasta. Realizati din materiale noi, sunt la fel de frumosi ca si colantii clasici. Purtarea lor este recomandata, in mod special, atunci cand se lucreaza stand in picioare sau in timpul sarcinii. Se gasesc in farmacii si marile magazine.

De facut: Daca sunteti in vacanta pe malul marii, profitati de acest lucru pentru a merge prin nisip si prin apa pana la glezna: un exercitiu excelent pentru stimularea circulatiei venoase.

Incheiati-va dusul stropindu-va picioarele cu apa rece. Atentie, se porneste de la glezne spre coapse.

Asezati un suport pentru picioare sub biroul dvs.
Practicati mersul pe jos, inotul, ciclismul si gimnastica lejera.

Ridicati-va picioarele, in momente de destindere, cu ajutorul unei perne asezate sub genunchi. Puteti, de asemenea, sa ridicati picioarele patului dvs. cu ajutorul unor suporturi de 5-10 cm.

In loc de lift, preferati scara.
Consumati, de preferinta, alimentele bogate in vitaminele A, C si E: fructe si legume proaspete, uleiuri vegetale. Ele protejeaza si tonifica vasele sanguine.

De evitat
Evitati sa purtati haine prea stramte in talie si pe picioare, pantaloni mulati, sub genunchi etc.

Evitati expunerile prelungite la soare si toate sursele de caldura excesiva: bronzarea in cabine, sauna, baia turceasca, epilarea cu ceara calda, baia calda, expunerea la soare, incalzirea cu radiatie prin pardoseala etc.

Tocurile inalte si cizmele imblanite. Alegeti acele incaltari ale caror tocuri sa fie sub 5 cm.
Tropaitul.
Tutunul, alcoolul, condimentele, cafeaua
Ingrasatul.
Tenisul, voleiul si squash-ul.

Fitoterapie, homeopatie
Fitoterapia este o metoda terapeutica verificata. Printre plantele cele mai eficiente, gasim "sulfina", care tonifica si protejeaza peretii venosi, "castanul salbatic", care poseda proprietati antiinflamatorii si "vita-de-vie rosie", care mareste rezistenta capilarelor (vase de calibru fin). Vi se ofera mai multe posibilitati: gelule, picaturi sau capsule. Exista, de asemenea, comprimate din praf de usturoi, ale caror efecte asupra fluiditatii sangelui sunt astazi bine cunoscute.

Homeopatia poate fi si ea de mare ajutor. Exista trei remedii posibile: "Hamamelis", care este intrebuintat pentru reducerea durerilor si stoparea evolutiei varicozitatilor. "Arnica" este recomandata in caz de sedere prelungita in picioare. In sfarsit, "Paralutele" sunt rezervate femeilor insarcinate care au tendinta sa faca varice. Posologia obisnuita este de trei granule in 5 CH dimineata si seara, timp de doua sau trei saptamani.

Varicele constituie una din cele mai frecvente afectiuni din patologia umana, deopotriva dizgratioasa si cauzatoare de complicatii grave. Cu cat surprindem boala intr-o faza mai putin avansata, cu atat rezultatele operatorii sunt mai bune. Varicele sunt dilatatii ale venelor superficiale, localizate predominant la nivelul membrelor inferioare. Aparitia varicelor depinde de factori genetici (rasiali, familiali) si sociali (obezitatea, profesia).

Simptome
Semnele debutului bolii se observa la nivelul gambelor prin senzatia de neliniste pe care o ai - crampe, amorteli discrete, greutate la nivelul gambei, edeme pasagere. In stadiul de varice constituite se observa coloane venoase serpuitoare, din ce in ce mai dilatate. Varicele apar mai des la femei decat la barbati.
Varicele primare pot persista zeci de ani la nivelul membrelor inferioare, prejudiciul fiind in principal estetic.
Varicele secundare pot regresa spontan dupa indepartarea cauzei care a determinat aparitia lor. Totusi, exista posibilitatea aparitiei insuficientei venoase cronice la persoanele care au varice.

Tratamente
Rezultatele functionale si cele estetice trebuie puse la egalitate, in boala varicoasa.
Tratamentul medicamentos consta in administrarea de tonice venoase (medicamente flebotonice) care reduc edemul si inflamatia.
Ciorapii elastici - prin actiunea compresiva, care previne instalarea complicatiilor postoperatorii si a recidivelor.
Scleroterapia venulelor (injectii sclerozante in venele reticulare sau asa-numitele vene in cap de meduza, cu aspect estetic foarte dizgratios). Este solutia ideala pentru aceste vene mici, care nu pot fi rezolvate chirurgical. Cand sunt foarte fine si superficiale, aceste venule pot fi facute sa dispara cu ajutorul laserului. Si acest tip de tratament este cu atat mai eficace cu cat este precedat si urmat de o terapie venotonica.
Tratamentul chirurgical se adreseaza majoritatii cazurilor de varice (cu exceptia celor mentionate mai sus) si consta in mai multe metode, dintre care medicul o alege pe cea care se potriveste cel mai bine pacientului.


Ce trebuie sa faceti daca aveti varice ?
- reduceti eventualul exces de greutate printr-o alimentatie rationala;
- practicati o activitate fizica regulata: mers pe jos, inot, ciclism, gimnastica;
- in timpul perioadelor de repaus si noaptea tineti picioarele mai sus decat corpul;
- purtati tocuri de inaltime medie (3 cm);
- faceti dusuri cu apa rece la nivelul gambelor;
- purtati ciorapi medicinali.

Ce nu trebuie sa faceti :
- nu stati toata ziua in picioare, evitati sedentarismul;
- nu faceti plaja prea mult timp, nu va epilati cu ceara fierbinte;
- evitati sauna si baile fierbinti;
-nu purtati imbracaminte prea stramta, ciorapi care se fixeaza cu banda adeziva, pantofi cu tocuri prea inalte sau cizme elastice;
-evitati sporturile brutale: tenis, calarie, volei, baschet.

Varicele apar sub forma unor umflaturi pe gambe. Varicele sunt acele inestetice vene vinetii, umflate, cu aspect de tumoare, care sunt uneori ereditare. Ele se pot trata cu rezultate bune. Deformarea venelor afecteaza in special persoanele de gen feminin, nu ameninta viata dar o amaraste deoarece este insotita de dureri, oboseala, lipsa de vitalitate in picioare, mai ales in timpul serii sau dupa cateva ore de stat in picioare. Oricum, nu trebuie asteptat ca problema sa devina insuportabila. Daca nu se trateaza varicele devin mai problematice marind suferinta pacientului. In loc sa acoperiti cu o fusta mai lunga sau cu ciorapi, este mai bine sa urmati sfatul medicului care va poate alina durerile si poate exclude factori care duc la inrautatirea varicelor. In anumite cazuri rezolvarea chirurgicala se impune.

Pacientii cu varice pot efectua un exercitiu simplu pe parcursul unei zile intregi, ori de cate ori vor. Aceasta gimnastica ce poate fi executata la domiciliu consta in pozitionarea corpului pe spate, ridicarea picioarelor si sprijinirea lor pe un perete. In doar doua minute, sangele o va lua din loc din venele umflate, catre inima. Pentru a imbunatati circulatia la nivelul picioarelor, capatul patului se poate inalta cu cativa centimetri cu ajutorul unei carti de telefon puse sub saltea. Astfel, picioarele vor fi cu cativa centimetri mai sus de nivelul corpului,pozitie ce va favoriza circulatia si va face somnul mai putin dureros. Daca pacientul are probleme respiratorii sau cardiace pe timpul noptii este indicat sa fie consultat medicul inainte de schimbarea inclinarii patului.

Ciorapii elastici de ajustare speciala sau de compresie, adica ciorapii medicinali care se gasesc in farmacii exercita asupra varicelor o presiune dubla fata de dresurile normale, avand un efect favorabil. Acest tip de ciorapi contracareaza tendinta sangelui de a se indrepta sper vasele mici care se afla in imediata apropiere a pielii. Ei reduc si durerea in mod considerabil.

Atunci cand cineva care sufera de varice se odihneste trebuie sa incerce sa-si tina picioarele mai ridicate decat restul corpului, lucru ce ajuta la circulatie si evita oboseala picioarelor. Pentru a spori odihna, va puteti alinta picioarele cu un masaj usor, pastrand insa pozitia. Loviti usor cu buricele degetelor zonele afectate. Nu recurgeti niciodata la un masaj agresiv si viguros pentru ca faceti mai mult rau venelor.

Statul mult timp in picioare sau asezat poate cauza probleme picioarelor deoarece sangele tinde sa se acumuleze la nivelul lor. Din acest motiv, o mica plimbare in timpul zilei previne acumularea periculoasa nedorita. Un studiu recent arata ca adultii sedentari au mai multe sanse sa sufere de varice, comparativ cu cei care au o activitate mai ritmata. Plimbarile scurte ajuta muschii gambelor sa se contracte si revitalizeaza circulatia sangelui la nivelul venelor.

Sportul. Mergeti pe bicicleta, jucati volei sau inotati. Avand in vedere ca exercitiul muscular contracta venele si impinge sangele catre inima, orice tip de exercitiu zilnic ajuta la prevenirea formarii venelor varicoase. Plimbarile, joggingul, schiatul sau patinatul sunt activitati favorabile daca se practica cu intensitate moderata. Orice exercitiu, care nu este practicat excesiv, ajuta la intarirea picioarelor si a venelor datorita contractiilor musculare care favorizeaza golirea venelor capilare superficiale si trimite sangele catre venele mai mari si catre inima.
Venele alcatuiesc un uluitor sistem prin care sangele se intoarce de la tesuturi spre inima, prevazute cu valve care impiedica fluidul vital sa se deplaseze in sens invers. Atunci cand, din diverse cauze, aceste mecanisme unidirectionale devin ineficiente sau cand structura vaselor se fragilizeaza, apar probleme ca inesteticele varice.

Daca ati constatat ca sub pielea dumneavoastra incep sa se zareasca intortocheatele vene varicoase sau daca istoria familiei indica faptul ca sunteti o persoana predispusa la acest gen de afectiuni, cateva simple masuri de precautie va pot ajuta sa tineti lucrurile sub control:

Nu stati pe loc!
Oriunde v-ati afla la serviciu sau acasa, incercati sa nu stati ore intregi pe scaun sau in picioare in acelasi loc, ridicati-va, faceti cateva miscari, mergeti prin camera pentru a pune sangele in circulatie. Conform studiilor, incidenta varicelor este mai crescuta la femeile care stau zilnic opt ore intr-o pozitie statica.

Slabiti!
Cateva kilograme in plus nu va vor aduce neaparat varice, dar vor amplifica presiunea venelor. Acest lucru este valabil in special pentru femeile care sunt predispose ereditar la afectiune.

Nu fumati!
Sau lasati-va daca nu ati facut-o pana acum. Cercetarile au aratat ca venele varicoase sunt mult mai frecvente la fumatori.

Consumati alimente adecvate
Regimul de hranire trebuie sa fie sarac in grasimi si in dulciuri rafinate. Pestele oceanic, legumele si fructele nu trebuie sa lipseasca. Evitati proteinele animale (cu exceptia pestelui), inclusiv produsele din carne procesate(mezelurile), inghetata, prajelile, alcoolul, preparatele tip fast-food.

Faceti sport
In timp ce alergarile pe asfalt pot agrava varicele, mersul in ritm alert, 20-30 minute pe zi, sau practicarea exercitiilor de aerobic, de trei-patru ori pe saptamana, pot ajuta foarte mult la mentinerea unei circulatii venoase normale, incetinind procesul si reducand inflamatia si durerea daca afectiunea deja a a aparut.

Ridicati picioarele
Tineti picioarele mai sus decat trunchiul ori de cate ori aveti posibilitatea: in pat, la televizor. Este o modalitate simpla si eficienta de a combate durerea si senzatia de greutate.

Un comentariu:

  1. Am auzit o gramada de metode pentru aceste probleme dar nu stiu care din ele ar da cel mai bun randament ( sa spun asa ) la un pret convenabil ?

    RăspundețiȘtergere