Reclama site....

-

joi, 24 noiembrie 2011

Ierbarul toamnei - CONDURASII

Ierbarul toamnei - CONDURASII

Ierbarul toamnei - CONDURASII
 
(Tropaeolum majus L)

Cand cocorii isi fac bagajele si primele frunze incep sa prinda paloarea toamnei, locul lor pe scena naturii e luat de o floricea delicata, dar atat de stralucitoare, incat nu-ti poti lua privirile de la ea: condurasii. Botezate cu nume diverse - coltunasi, caputina, nemtoaica sau pintenasi - florile seamana cu o scufie de zana, terminata cu un varf ascutit si colorate superb in rosu, galben si portocaliu. Originara din Peru, a fost adoptata cu entuziasm si in tara la noi, fiind folosita deopotriva ca planta decorativa, iarba de sanatate si ingredient pentru bucatari.

Tratamente cu condurasi

* Bronsitacronica si acuta, astm bronsic, pneumonie, emfizem. In medicina cu plante germana este recomandata administrarea sucului proaspat sau congelat, cate o lingura, de 3 ori pe zi. In perioada de iarna, sucul se inlocuieste cu decoct preparat dintr-o lingura de planta uscata, oparita cu 250 ml de apa clocotita. Infuzia se fierbe timp de 20 de minute, pe baie de aburi, sau se tine in termos. Se raceste, se strecoara si se bea impartita in 3 reprize, inainte de masa.
* Tratamente respiratorii cu tinctura de condurasi - Se toaca marunt lastarii plantei cu frunze si seminte verzi sau coapte. La fiecare 200 ml de alcool, se adauga 30 de grame de masa verde, se inchide etans si se macereaza timp de 14 zile, la intuneric. De 2-3 ori pe zi, maceratul se agita. Se beau cate 25 de picaturi, cu 150 ml de apa, de 3 ori pe zi, intre mese.
* Ischemie si alte afectiuni cardiace - Se infuzeaza 20 de grame de planta uscata (amestec din flori si frunze) in 250 ml de apa fierbinte, timp de 30 de minute. Dupa strecurare, se beau cate 2-3 linguri, de 3-4 ori pe zi, in cure de 21 de zile. Vara, in loc de infuzie, se poate administra suc proaspat ca in reteta de mai sus.
* Inflamarea glandelor limfatice, constipatie, insuficienta respiratorie si cardio-pulmonara, bronsita cronica - Sunt recomandate mai multe remedii.
1. Se oparesc 10 g de frunze uscate cu un litru de apa fierbinte si se infuzeaza cu vasul invelit in prosop, timp de 30 de minute. Se beau cate 100 ml, de 3 ori pe zi, timp de 3-4 saptamani.
Ierbarul toamnei - CONDURASII

2. O cana de frunze proaspete, tocate marunt, se pun intr-un borcan de sticla. Deasupra se toarna 2 cani de apa calda si se infuzeaza 6-8 ore. Se strecoara si se stoarce bine. In timpul curei, care dureaza 3 saptamani, adultii beau cate 100 ml, iar copii - de la o lingurita pana la 2 linguri (in functie de varsta), de 3 ori pe zi, inainte de masa.
3. Frunze uscate de condurasi, podbal si patlagina, flori de lumanarica si cimbrisor se amesteca in parti egale. Se fierb timp de 15 minute, pe baie de aburi, 2 lingurite pline de amestec cu 2 pahare de apa. Se pun pe foc mic si decoctul se lasa acoperit cu capac, in recipientul cu aburi, inca 45 de minute. Infuzia strecurata se bea inainte de masa, cate 100 ml (adultii) sau 1-2 linguri (copiii), de patru ori pe zi, in cazuri de afectiuni respiratorii.
* Stomatita candidozica la copii - Se toaca marunt lastarii tineri. Se ia o lingura de masa verde, se fierbe 3-5 minute, in 300 ml de apa, se raceste, se strecoara si se indulceste cu miere de albine. Se da copilului cate o lingura, la fiecare 3-4 ore.
* Ateroscleroza - 1. Se amesteca cate 2 linguri de frunze si flori de condurasi, sulfina, fragi, paducel si cate 3 linguri de fructe de maces si paducel. Doua linguri de amestec se infuzeaza in 500 ml de apa fierbinte, in termos, sau se tin pe baie de aburi 30 de minute. Dupa racire, se strecoara si se completeaza cu apa fiarta, pana la volumul initial. Se beau cate 125 ml de ceai, de patru ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa.
2. Se toaca marunt o lamaie spalata cu apa fierbinte si o capatana de usturoi. Se oparesc cu un litru de apa fierbinte. Se lasa vasul acoperit 24 de ore. Lichidul strecurat se pastreaza la frigider. De trei ori pe zi, dupa masa, se bea o lingura de infuzie amestecata cu o lingura de suc de condurasi.
* Amigdalita si angina pectorala - Se trateaza dupa o reteta germana, cu un amestec din urmatoarele tincturi: tinctura de condurasi (20 ml), tinctura de cimbru (10 ml), tinctura de salvie (10 ml), tinctura de echinacea (10 ml). Se iau cate 15 picaturi de amestec, de trei ori pe zi.



Frumusete

* Ingrijirea parului. Sucul de condurasi stimuleaza activitatea bulbilor de la radacina parului, decoctul din planta stimuleaza cresterea parului si previne alopecia. Pentru prepararea decoctului, se folosesc toate partile plantei. Intr-un litru de apa se fierb timp de 15 minute 3-4 linguri de frunze, boboci de flori si/sau seminte, apoi se infuzeaza timp de 45 de minute. Cu lichidul strecurat, se frictioneaza zilnic pielea capului.
* Lotiune pentru par. In caz de cadere masiva a parului, se foloseste o lotiune din amestec de plante. Se toaca marunt cate 100 g frunze de condurasi si urzica si 10 g de radacina de coada-racului. Plantele se macereaza in 500 ml de alcool de 40 de grade, timp de 15 zile, se agita de 2-3 ori pe zi. De 3-4 ori pe saptamana, se frictioneaza pielea capului. Aveti grija ca lotiunea sa nu nimereasca in ochi.

Preparate culinare

Frunzele tinere de condurasi sunt preparate in salate, iar bobocii si fructele conservate in otet inlocuiesc caperele. Florile glazurate servesc ca decor pentru prajituri.

Salata din frunze tinere

Se spala bine 20 de frunze, se zvanta si se taie fideluta. Un ou fiert si 2-3 cartofi fierti de marime medie se taie cubulete si se amesteca cu frunzele taiate. Se adauga ceapa verde si marar tocat, sare si smantana.

Boboci de flori cu sfecla
title="Ierbarul toamnei - CONDURASII">Ierbarul toamnei - CONDURASII

Un pahar de boboci de condurasi se fierb cateva minute in apa cu putina sare, se strecoara si se racesc. Se da prin razatoare aceeasi cantitate de sfecla cruda sau se toaca marunt sfecla fiarta. Se amesteca cele doua ingrediente. Salata se sareaza, se amesteca cu smantana sau maioneza de soia.

Friptura cu seminte de condurasi

Semintele tinere, cu invelis carnos, se adauga la preparate din carne de rata sau gaina. Cate 100 de grame la fiecare kilogram de carne. Confera mancarii o aroma placuta si un gust mai piperat. Se serveste friptura cu mazare verde, linte sau varza calita.

Din medicina populara germana
Instilatii


Infectii vaginale cu Candida

Ingrediente: 2 linguri de iaurt natural, tinctura de condurasi (8-10 picaturi), ulei esential de lavanda (2-3 picaturi).
Mod de preparare si folosire: se amesteca ingredientele intr-un vas de ceramica si se introduc in vagin cu ajutorul unei seringi (fara ac) de unica folosinta. Procedeul se practica seara, inainte de culcare. In final se aplica un tampon de vata.
De notat: in caz de infectii vaginale usoare si de scurgeri se foloseste metoda intre 7 si 10 zile.

Administrare pe cale orala

Pulbere antibiotica de condurasi

Reteta: se culeg cateva maini bune de frunze de condurasi si se clatesc cu apa rece. Se scurg bine, apoi se cantaresc. Se toaca marunt pe un fund de lemn. Masa verde obtinuta se pune intr-un castronel si se amesteca cu aceeasi cantitate de lapte indulcit cu zahar. * Pasta obtinuta se intinde pe o hartie de pergament, in strat subtire. Se lasa sa se usuce trei zile in loc bine aerisit. * Pasta uscata se sfarama apoi intr-un mojar de lemn si se pastreaza in sticle de culoare inchisa. Isi pastreaza proprietatile doua luni.
In caz de sensibilitate la infectii cu Candida sau infectii urinare se administreaza in felul urmator:
* in caz de infectie usoara: se ia cate 1 lingurita de pulbere pura (se tine sub limba) sau amestecata in apa.
* in caz de infectii acute - se iau cate 1-2 lingurite, de 5 ori pe zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu