Reclama site....

-

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Tipuri de masaj


Tipuri de masaj 4

Intr-un studiu publicat de o prestigioasa revista de specialitate, New England Journal of Medicine, in 1993, terapia prin masaj sau tehnica bodywork ocupa locul al treilea intre cele mai uzitate mijloace de ingrijire medicala complementara.
Nu e nevoie sa fii mare specialist ca sa intelegi puterea atingerii. Daca ne doare o masea, ducem in mod reflex mana la falca, iar durerile de cap ne fac sa ne masam fruntea. Instinctual, stim ca prin atingere putem vindeca. Daca pana acum priveai cu scepticism aceasta metoda, afla acum ca masajul medical chiar poate vindeca!

Scoli de masaj
Masajul european traditional se bazeaza pe concepte clasice de anatomie si fiziologie, folosindu-se de principiul activarii circulatiei sanguine prin manipularea tesuturilor centripete, adica de la periferie spre cord. Cea mai celebra scoala de masaj este cea suedeza, care promoveaza o forma energica de masare, uneori accentuata asupra incheieturilor. De obicei, se foloseste un ulei pentru masaj care stimuleaza metabolismul si circulatia periferica.
Exista cinci tipuri de manipulare a tesuturilor periferice: efleurajul, adica mangaierea fina, superficiala, cu miscari lungi, orientate de obicei de la periferie spre inima, petrisajul, miscari care ridica, rasucesc sau frectioneaza tesuturile, frectionarea prin miscari circulare, vibratiile si tapotamentul prin batai usoare. Pentru tratarea unei afectiuni localizate se face masajul intregului corp, deoarece buna functionare a intregului este necesara bunei functionari a partii.

Exista multe tehnici in cadrul masajului occidental contemporan, inclusiv masajul sportiv, drenarea manuala a limfei - practicata si in cabinete de cosmetica, masajul tesuturilor profunde si cel neuromuscular - practicat in scop terapeutic pentru controlul durerii, mai ales posttraumatice.
Acest tip de masaj se bazeaza tot pe principiile anatomiei si fiziologiei umane, dar si pe principiul echilibrului trup-minte-suflet, pe eliberarea emotionala ca metoda de obtinere a relaxarii. Aici scopul principal este nu doar de a obtine eliminarea tensiunii si buna circulatie a sangelui, cat mai ales, inducerea unei stari de profunda relaxare.

Tehnicile de masaj cunoscute sub numele de integrare structurala combina in cadrul aceleiasi sedinte masajul tesuturilor superficiale, al celor profunde si miscarea, actionand asupra structurii si miscarii corpului, corectand pozitiile vicioase - este tehnica folosita pentru lungirea corpului! Sa nu iti inchipui insa ca te poti transforma intr-un fotomodel, cu picioare lungi - lungirea provine din alinierea corecta a segmentelor corpului si se limiteaza la unu sau doi cm maxim... Nu exista o linie de demarcatie intre sfarsitul terapiilor bodywork si inceputul celor prin miscare.
O tehnica speciala in cadrul integrarii structurale este tehnica Rosen, autoarea acestei tehnici, Marion Rosen interpretand tensiunea trupului drept semn al unor sentimente neexprimate, al aspectelor reprimate ale sinelui. Terapeutul actioneaza cu miscari usoare, nedureroase, comunicand in permanenta cu pacientul, facandu-l sa constientizeze aspectele afective ce determina o anumita tensiune musculara. Aceasta cunoastere il ajuta pe pacient sa inlature sentimentele cauzatoare de stres si slabeste tensiunea. In aceasta situatie, maseurul trebuie sa aiba reale calitati de psihoterapeut si, in consecinta, este o tehnica mai putin intalnita.

Tehnicile orientale sunt intalnite si la noi, ca metoda complementara, alaturi de acupunctura si fitoterapie, cunoscute fiind ca acupresura sau presopunctura - tehnica chinezeasca - si shiatsu - varianta japoneza. Se bazeaza pe existenta energiei chi a corpului uman, care circula prin meridiane, asa cum sangele circula prin artere si vene, pe care se gasesc punctele de acupunctura.
Ramane un mister cum au reusit vechii chinezi sa stabileasca o harta a acestor meridiane energetice, cu mai bine de 5.000 de ani in urma, cu atat mai mult cu cat ele nu au un corespondent anatomic, cert este ca ele functioneaza fara gres. Stimularea punctelor de acupunctura prin apasari repetate cu varful degetelor mobilizeaza energia din meridianul deficitar, regland echilibrul corpului.
Spre deosebire de masajul occidental sau european, tehnicile orientale nu folosesc mangaierile prelungi, ci apasari cu degetele sau palmele. Se apasa acele puncte ce corespund organelor deficitare, iar arta presopunctorului consta in alegerea retelei de puncte ce trebuie apasate pentru obtinerea celor mai bune rezultate. Practic, presopunctura inlocuieste acele folosite in acupunctura cu apasari repetate cu degetele.

Cei ce simt teama fata de ace mai au o sansa: pot folosi presopunctura!
Exista o diferenta fata de alte tipuri de masaj si anume aceea ca presopunctura nu se adreseaza numai problemelor legate de muschi si circulatie, ci si afectiunilor organelor interne, ce isi au corespondent energetic in punctele de pe meridiane.

Tipuri de Masaj3

TIPURI DE MASAJ SI EFECTELE MASAJULUI

"Respecta-ti corpul si el te va sluji!"

In cadrul cabinetelor noastre din Bucuresti incercam sa cream o atmosfera cat se poate de placuta si de speciala pentru efectuarea unei sedinte de masaj si va informam ca dispunem de personal calificat, garantand maxima responsabilitate si profesionalism.

Nu sunt cunoscute primele documente in care a aparut cuvantul masaj, dar se presupune ca primii oameni care au pus bazele masajului sunt chinezi, indieni sau egipteni. Este cunoscut faptul ca masajul este practicat de chinezi de peste 3000 de ani in cadrul medicinii traditionale chineze. In epoca moderna, masajul se dezvolta atat in cadrul medicinii cat si in cel al educatiei fizice si sportului. Tehnica lui se perfectioneaza si aplicatiile se extind in mai multe tari europene precum: Suedia, Franta, Anglia, Germania si Rusia. In aceste tari, masajul este folosit nu numai de catre medici, ci si de catre profesorii de sport.

Se pare ca primii medici care au introdus masajul in clinici au fost ortopezii, chirurgii traumatologii si reumatologii. In Suedia, Pehr Henrik Ling (1776-1839) pune bazele stiintifice ale masajului si gimnasticii medicale. Elevii lui au perfectionat tehnica si au inmultit aplicatiile masajului suedez, care s-a raspandit in toata lumea.

Cei care au adus in Romania si in Bucuresti notiunea de masaj, dar care s-au remarcat si ca fondatori ai gimnasticii medicale in tara noastra, sunt regretatul Prof.Dr. Adrian Ionescu si elevul lui Prof.Dr.Radovici Petre (profesorul nostru, al absolventilor Facultatii de Kinetoterapie din Bucuresti) care, prin numeroasele lor publicatii medicale au contribuit la formarea de noi specialisti in masaj si in kinetoterapie.

Este important sa subliniam faptul ca masajul nu trebuie facut acasa (masaj la domiciliu), deoarece conditiile oferite de un cabinet de masaj sau salon de masaj sunt incomparabile cu conditiile de acasa iar efectul de relaxare este diferit.

Se pot descrie mai multe tipuri de masaj:

» Masaj somatic
creaza o stare de relaxare profunda,imbunatateste circulatia sanguina si pe cea limfatica prin eliminarea toxinelor din corpul uman. In general masajul are efect antistres. Masajul somatic este recomandat tuturor persoanele indiferent de sex si varsta: sugari, nou-nascuti, copii, adolescenti si adulti.

» Masaj terapeutic (medical)
trebuie sa fie efectuat de catre un specialist (o persoana ce are cunostinte medicale). In general se asociaza cu alte tipuri de tratament (fizioterapie-in perioada acuta, kinetoterapie - in perioada de remisiune sau chiar cu reflexoterapie). Masajul terapeutic cuprinde manevre terapeutice care sunt aplicate in functie de afectiunea tratata si stadiul bolii si are ca obiectiv ameliorarea sau vindecarea completa.

» Masaj anticelulitic
este efectuat prin manevre terapeutice specifice luptand impotriva acumulari de apa, toxine si grasime la nivelul tesutului adipos (celulita). Cu ajutorul acestor manevre se diminueaza stratul de grasime si se distrug celulele adipoase fara spargerea capilarelor (fara vanatai). Noi recomandam ca masajul anticelulitic sa se faca in cabinete medicale (unde priza manevrei de framantat este efectuata corect) si nu in saloane de infrumusetare (cum este cazul in Bucuresti) unde personalul nu este calificat din punct de vedere medical si unde se promoveaza ideea ca un masaj anticelulitic realizat corect trebuie sa se finalizeze obligatoriu cu aparitia vanatailor (complet gresit).

» Drenaj limfatic
reprezinta o tehnica de masaj terapeutic prin care limfa este directionata catre colectoarele limfatice mari (de obicei in afectiuni precum "brat gros" sau "elephantiasis", afectiuni ce apar in urma unor extirpari ganglionare) Se efectueaza manual sau cu ajutorul unor aparate de drenaj limfatic si actioneaza asupra lanturilor de ganglioni limfatici (se recomanda obligatoriu dupa operatie de cancer la san). Actioneaza cu success si asupra edemelor.

» Masajul gravidei (masaj prenatal)
este bine cunoscut faptul ca in timpul sarcinii corpul femeii sufera de un discomfort neplacut din cauza unor transformari fiziologice prezente in aceasta perioada. Aceste senzatii neplacute sunt localizate cu preponderenta la nivelul coloanei vertebrale (zona lombara) si pe membrele inferioare. Ele pot fi indepartate prin manevre de masaj prenatal. Masajul prenatal previne aparitia spasmelor musculare, faciliteaza circulatia venoasa de intoarcere, previne aparitia edemelor, ajuta la decontracturarea musculaturii paravertebrale.

» Masajul sugarului (masaj pentru bebelusi)
Aceasta forma terapeutica de masaj este considerate de catre majoritatea medicilor ca fiind primul pas de socializare a sugarului. Masajul sugarului reprezinta o stimulare psiho-somatica cu ajutorul careia bebelusul primeste o multime de informatii despre mediul conjurator. Masajul sugarului ajuta la dezvoltare psiho-motorie a bebelusului, reduce agitatia sugarului, stimuleaza digestia si circulatia sanguina si ii regleaza pofta de mancare. In cabinetul nostru acest tip de masaj se asociaza cu gimnastica medicala (kinetoterapie) pentru sugarii cu diferite afectiuni sau cu exercitii specifice varstei pentru bebelusii sanatosi.

» Reflexoterapie
este un tip de masaj terapeutic prin care sunt deblocate canalele energetice si eliminate acumularile de toxine din organismul uman. Prin manevre de masaj reflexogen sunt stimulate punctele reflexogene ceea ce duce la imbunatatirea circulatiei sanguine, la facilitarea transportului de toxine si la eliminarea lor, la reducerea tensiunii arteriale si la inlaturarea stresului. Intr-un cabinet de reflexoterapie, care respecta din punct de vedere stiintific modul de efectuare a manevrelor de reflexoterapie, trebuie sa se stimuleze atat punctele reflexogene din talpa cat si cele din palme si de pe coloana vertebrala.

» Presopunctura
reprezinta un procedeu de masaj terapeutic efectuat de pacient (autopresopunctura) sau de catre un terapeut si consta in manevre ce se realizeaza prin presiuni alternante ale unor puncte situate pe meridianele de presopunctura. Apasarea se executa cu varfurile degetelor in sens concentric sau excentric. Presopunctura este inrudita cu acupunctura fiind insa mai putin agresiva decat aceasta deoarece nu se folosesc ace de acupunctura.

» Metoda SHIATSU
putem s-o caracterizam ca fiind un tip de presopunctura care actioneaza asupra punctelor profunde de pe meridianele energetice. Aceasta metoda controleaza starea interna a organismului prin manipularea tesuturilor externe si are ca efect relaxare generala a organismului.

» Tehnica Cyriax (masaj transversal profund)
Actioneaza asupra zonei traumatizate exact pe punctul dureros. Se executa cu ajutorul a doua degete si se aplica o frictiune profunda transversal, perpendicular pe directia ligamentelor sau fibrelor musculare interesate de traumatism. Timpul unei sedinte de tehnica Cyriax nu trebuie sa depaseasca 10 minute.

Ameliorarea migrenelor si a cefaleelor, eliminarea toxinelor, imbunatatirea circulatiei sanguine si limfatice, inducerea unei stari de bine (fizic si emotional), reducerea stresului, diminuarea contracturilor si eliminearea tensiunii musculare, cresterea mobilitatii articulare, imbunatatirea capacitatii de concentrare, inlaturarea oboselii mentale si fizice, calmarea durerilor reprezinta doar cateva dintre efectele benefice ale masajului.

Tipuri de masaj 2

Masajul este o metoda veche folosita inca din antichitate in China pentru intretinerea sanatatii si ingrijire. In Asia de sud-est masajul face parte de la nastere din viata de zi cu zi. Localnicii stiu ca masajul este o modalitate simpla si eficienta de a atinge starea de bine. Considerati-l ca o terapie universala pentru fizic si psihic. Masajul va ajuta sa restabiliti armonia psihica si emotionala, inseamna relaxare, tandrete si inducerea starii de bine. Un expert in ale masajului corporal va poate induce beneficii pentru corp, minte si suflet. Cele mai elocvente beneficii ale masajului corporal sint relaxarea si reducerea stresului, in acelasi timp avind si calitati terapeutice de mentinere si intretinere a sanatatii.

Studiile au confirmat ca masajul are o multitudine de efecte benefice pentru sanatate: reducerea bolilor cardiace, reducerea tensiunii arteriale, imbunatatirea circulatiei sangvine si limfatice, relaxare musculara, cresterea mobilitatii articulare, cresterea sistemului imunitar si cresterea cantitatii de endorfine secretate.

Beneficiul mental al masajului poate fi regasit in relaxare si reducerea starii de alerta, reducerea starii de stress si cresterea capacitatii de gandire calma si creatoare.

Beneficiul emotional al masajului se reflecta in satifacerea dorintei umane de a fi ingrijit, atins si mingiat, creeaza o stare generala de bine si reduce starile de anxietate.

Tipuri de masaj:
Masaj suedez - cel mai popular si cunoscut mod de a face masaj corporal, consta in miscari fluente, blinde, alternate cu ciupituri, framintari, presiune localizata si intinderi.

Beneficiul lui este in principal cresterea circulatiei sangvine si limfatice la nivelul zonelor masate si eliberarea tensiunii.

Masaj Shiatsu - acesta tehnica japoneza de masaj, mai profunda decit masajul suedez, se concentreaza pe miscari si presiuni stimulatoare pe traiectul nervilor pentru elibera energii blocate. Duap un asfel de masaj va simtiti relaxat dar plin de energie.

Masaj muscular profund - miscarile sint similare masajului suedez, dar mai profunde si intense. Presiunea mai ampla asupra muschilor va elibera astfel in profunzime muschii de tensiune, contracturi si disconfort. Fiind mai dur devcit masajul traditional s-ar putea sa nu fie ceea ce doriti in cazul doriti si relaxare.

Masaj terapeutic - acest tip de masaj este destinat special reducerii durerilor, tensiunilor si contracturilor unor grupe musculare folosite mai intens. In timp ce la alte tipuri de masaj este masat tot corpul in cazul acestui masaj se lucreaza specific numai anumite grupe de muschi ce au fost solicitate.

Masajul cu pietre calde - numit si "La Stone Therapy" este o metoda nou introdusa ce foloseste roci vulcanice din bazalt incalzite si uleiuri de masaj, integrind astfel incalzirea zonelor masate cu masajul traditional.

Masaj cu uleiuri aromate - tehnica numita si "Phytotherapy" in unele centre de infrumusetare si relaxare presupune folosirea uleiurilor naturale aromatice in masaj, care au diferite efecte benefice. Uleiul de Ylang-ylang, levantica si portocala pentru relaxare; uleiul de menta, eucalipt si rozmarin pentru energizare.

Masajul tailandez - este numit si "Yoga persoanelor lenese" se bazeaza pe miscari profunde de presiune a grupelor musculare cu ajutorul degetelor, bratelor, coatelor, genunchilor pentru a elibera "chi" si energia. Sedinta de masaj tailandez presupune si miscari de intindere si stretching usor.

Tipuri de masaj

Masajul reprezinta una dintre cele mai benefice „terapii” pe care le putem oferi trupului nostru. Iar partea cea mai frumoasa este ca nu numai corpul nostru beneficiaza de rezultatele miraculoase ale masajului, dar si psihicul nostru va avea parte de o mare imbunatatire, ajutandu-ne sa fim mai optimisti si mai linistiti. Alunga o foarte mare parte din tensiunile si stresul acumulate de-a lungul zilelor incarcate si obositoare.

Masajul ar trebui sa intre in rutina oricarei femei si nu numai. Prin ora de masaj saptamanala pe care trebuie sa o faci fara abatere pentru un rezultat bun, iti poti oferi momente de relaxare, dar iti mai poti si modela trupul sau ameliora diferite afectiuni. Masajul este impartit in trei mari categorii:
masajul de relaxare, masajul anticelulitic si reflexote
rapia.
Masajul anticelulitic

Acest tip de masaj nu este foarte agreat deoarece doare. Insa cu toate acestea absolut toate vedetele de la televizor se lasa in mainile unui specialist care au grija sa nu existe pic de celulita pe picioatele lor de vedete. Penelope Cruz, Rachel Hunt, Jennifer Lopez, Victoria Beckam se numara printre foarte multele vedete care apeleaza de 2-3 ori pe saptamana la beneficiile dureroase ale masajului anticelulitic. Asa ca, daca si vedetele cele mai pretentioase sufera pentru obtinerea si mentinerea unui corp frumos, o poate face oricine. Dupa cateva luni de munca intensive, in functie de problemele pe care le ai, doza de durere scade, la fel ca si numarul de sedinte. Pentru intretinere este necesar sa te duci macar o data pe saptamana la salon.

Reflexoterapia
Daca ai probleme serioase si masajul nu este un moft, atunci ai nevoie de reflexoterapie cam de 2 ori pe saptamana. Nici acesta nu este un tratament placut, cu dimpotriva: durerea pare insuportabila la primele sedinte, insa vei vedea ca se schimba. Reflexoterapia reprezinta masajul care este efectuat prin apasarea in talpa cu ajutorul degetelor. Se urmareste astfel restabilirea echilibrului energetic prin aplicarea presiunii asupra anumitor zone din talpa.

Masajul de relaxare
Este cea mai mare placere, la orice ora din zi si din noapte. Uiti de stres, de serviciu, de intamplarile nu prea placute si te ridici de pe masa de masaj cu mintea mai limpede, cu trupul relaxat si gata sa vezi viata in roz. Sfatul specialistului este ca atunci cand faci o treaba sa o faci pana la capat si anume, nu numai masajul este important, dar si produsele folosite. Produsele cu extracte naturale sunt cele mai indicate, indiferent de tipul de masaj adoptat.


MASAJ ANTISTRES : este un masaj local cu scopul de eliminare a stresului acumulat in organism din diferite motive.

DRENAJUL LIMFATIC : se efectueaza prin presiuni- usoare care actioneaza asupara lantului de ganglioni limfatici. Este indicat pentru reducerea depunerilor de grasime si a celulitei, reducerea edemelor, detoxifierea organismului, stimularea sistemului imunitar etc.

MASAJ DE INTRETINERE : este un masaj combinat (anticelulitic cu relaxare, antistres sau reflexogen) cu scopul de a mentine organismul intr-o forma cat mai buna.Masajul terapeutic

inseamna manipularea muschilor si tesuturilor corpului pentru a preveni durerea, disconfortul si stresul. Va prezentam acum mai multe stiluri si tipuri de masaj terapeutic:
1). Masajul suedez - Un masaj pe intreg corpul realizat pentru a stimula circulatia sangelui si pentru a fi un mod de relaxare, de elimiare a stresului. Acesta este cel mai simplu si cel mai cunoscut dintre tipurile de masaj
2). Tesuturi adanci - elibereaza tensiunea din corp prin metoda de presiune lenta si profunda
3). Sportul - atentia este focusata pe sportul individual. Tehnicile arata incalzirea inainte si dupa antrenamentul de sport propriu-zis ca cea mai buna cale pentru a reduce stresul, febra musculara pentru atletii profesionisti si amatori
4). Reflexoterapia - este cunoscuta drept o metoda chinezeasca veche de 5000 de ani. Aceasta tehnologie se bazeaza pe anumite puncte din talpa sau palma ce au legaturi de energie cu diferite puncte de pe corp

Beneficiile Masajului

• - aduce un aflux sporit de sange in tesuturi, imbunatatind astfel hranirea acestora, stimuland nervii ce alimenteaza organele interne
• - influenteaza favorabil sistemul nervos: relaxeaza si calmeaza intregul organism
• - imbunatateste starea pielii tale: indeparteaza stratul de celule moarte de la suprafata pielii si excesul de sebum din glandele sebacee avand efect de curatire. In plus, masajul actioneaza in mod direct asupra functiei glandelor (uleioase) si sudoripare, care mentin pielea lubrefiata, curata si racoroasa.
• - stimuleaza activitatea glandelor sebacee contribuind la refacerea mantalei acide a peilii
• - ajuta la dezagregarea sau fragmentarea produsilor patologici(fibrina,grasimi)
• - invioreaza tonusul muscular pielea mentinandu-si elasticitatea si totodata impiedica formarea depozitelor de grasime din tesuturile pielii (hipoderm)
• - combate celulita
• - are efect analgezic
• - elibereaza de substante necesare contractiei musculare (glycogen, acetilcolin etc,)
• - intinde muschii si tesuturile, muschii se destind si emotiile reprimate dispar
• - stimuleaza circulatia sanguina si limfatica
• - asigura schimburile nutritive intre tesuturi cu eliminare de deseuri metabolice

Ce este masajul???

Masajul este o prelucrare sistematica a parţilor moi ale copului uman, prin mijloace manuale şi/sau instrumentale (mecanice, hidrice, electrice, etc.),
> în scop igienic,
> de întreţinere a sanataţii şi
> bunei funcţionari a organismului
(de exemplu: stimularea prin masaj a circulaţiei de întoarcere venoase, capilare, limfatice),
> de prevenire a unor tulburari funcţionale (surmenaj, edeme de staza, etc.) şi
>tratare a unor afecţiuni organice sau funcţionale
>a unor traumatisme ale aparatului locomotor sau
>recuperarii unor sechele posttraumatice.

La omul contemporan, stresat în permanenţa, masajul îşi are o poziţie deloc neglijabila în arsenalul mijloacelor profilactice împotriva oboselii fizice, dar mai ales psihice, în prevenirea unor afecţiuni cu caracter profesional şi bineînţeles în tratarea unor boli şi traumatisme, în special la nivelul aparatului locomotor, şi recuperarea sechelelor dupa boli (traumatice, circulatorii, neuromusculare, etc.)Datorita acestor efecte, astazi, bine fundamentate ştiinţific, masajul a devenit un mijloc de baza în terapia complexa recuperatorie. Masajul a devenit un mijloc indispensabil al regimului cotidian de viaţa, fie ca ne referim la procedurile cu efecte stimulative, locale şi generale, care susţin pe plan biologic efortul psihofizic, fie ca ne referim la efectele trofice, de regenerare activa pe plan biologic, în faza de refacere, reechilibrare biologica, regenerare trofica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu