Reclama site....

-

marți, 27 decembrie 2011

Articulatiile meteorologi de serviciu

Articulatiile meteorologi de serviciu

Imprimare E-mail
miercuri, 28 februarie 2007
 Uneori, articulatiile noastre au tendinta de a se juca de-a buletinul meteo, insa la un mod cam pesimist, anuntand o vreme friguroasa. Si se stie bine ca nu e vorba deloc despre o gluma, desi reumatologii afirma, scurt, ca niciodata frigul, umiditatea si vantul nu au generat reumatisme. E clar insa ca in zona articulatiilor noastre exista receptori sensibili la variatiile presiunii atmosferice.
Rezultatul: cand barometrul scade, circa 8% din populatie se trezeste cu dureri la incheieturi, cu mancarimi neplacute la spinare, cu soldurile luand foc. Din fericire, artroza cunoaste si numeroase remedii complementare, chiar foarte eficace.

 - Imobilizarea zonelor dureroase. In timpul puseelor, un bandaj se poate dovedi foarte util. El mentine articulatia stabila si ocoleste miscarile prea dureroase. Impregnat cu un antiinflamator, bandajul va fi si mai eficace. Inaintea aplicarii sale, e bine sa se maseze usor articulatia dureroasa, eventual cu un gel antiinflamator. Totusi, in afara episoadelor dureroase, ramane de baza activitatea fizica. Cat despre relaxare, ea amelioreaza starea generala a pacientului. De asemenea, numeroase studii au aratat ca practicarea anumitor exercitii yoga ii poate ajuta pe artrozici.

 - Mai multa caldura! Durerile specifice artrozei pot fi foarte bine combatute cu asa-numitele termocomprese: tesaturi incalzite bine in prealabil, traditionalele sticle cu apa fierbinte sau argila calda. Caldura alina durerile, diminueaza considerabil anchilozarea, destinde tesuturile, astfel ca e ideala in cazul durerilor de gat (ceafa) si de sale (zona lombara). In plus, baile fierbinti au si ele un efect antistres si reduc perceptia durerii.

 - Menajarea articula}tiilor. Foarte necesare in artroze se dovedesc incaltarile adaptate, prevazute cu talpa supla, pentru amortizarea soldurilor. Un alt mijloc, oarecum mai insolit, dar util, il constituie scaderea in greutate. Sa ne gandim doar ca, la fiecare pas, soldurile si genunchii suporta echivalentul masei noastre corporale, inmultita cu patru. De altfel, au fost observate vindecari spectaculoase, dupa o pierdere de kilograme, ceea ce evita in anumite cazuri chiar punerea unei proteze.

 - Consumati complemente alimentare! Este cazul sa vedem si ce se intampla de fapt atunci cand apar artrozele. La genunchi, de pilda, cartilagiul se distruge in mod neregulat, astfel incat suprafetele articulatiei intampina probleme in a aluneca una pe cealalta. Drept urmare, durerea „se trezeste” o data cu miscarea, insa dispare in stare de repaus. In contextul dat, se recomanda suplimente alimentare pe baza unui compus al cartilagiului insusi, capabile sa-l hraneasca pe acesta si sa ajute astfel la prevenirea aparitiei artrozei. Asemenea produse cu actiune lenta au si un efect antalgic diferentiat, care se manifesta cateva saptamani dupa inceperea tratamentului. Alte complemente nutritionale asociaza amintitului compus al cartilagiului si oligoelemente sau omega-3.

 - Plante si oligoelemente. Acesta ar putea fi capitolul de remedii si proceduri complementare cel mai generos. Pentru ameliorarea durerilor, se recomanda fie decoct din coaja de salcie, fie infuzie din flori de soc; in ambele cazuri, se folosesc doua linguri la cana cu apa si se consuma trei-patru cani pe zi. Tratarea cu plante a afectiunii se refera la proceduri de uz extern sau de uz intern. Extern, se pot pune pe zonele dureroase cataplasme cu varza cruda sau fiarta, felii de ceapa, hrean ras, faina de mustar ori frunza de mesteacan. Sunt eficace si baile cu decoct din coaja de salcie (100 g la litrul de apa, se fierbe un sfert de ora si se toarna intr-o cada de circa 100 litri capacitate), din muguri de pin (150 g planta la litrul de apa), din fructe de ienupar (100 g la litrul de apa), coaja de stejar (300 g la litrul de apa) etc.
Intern, se folosesc decocturi din: telina (150 g de radacina se fierbe pana la inmuiere, intr-un litru de apa si se bea o cana pe zi); ceapa necuratata, taiata marunt (200 g la litrul de apa, se fierbe un sfert de ora si se bea cate un pahar, dimineata si seara); seminte, frunza si radacina de patrunjel (50 g la litrul de apa, se fierbe o jumatate de ora si se bea cate o cana inaintea meselor principale). In ce priveste oligoelementele, s-a observat ca dau rezultate apreciabile curele cu cupru, care au calitatea de a reduce durerile. Fara a avea o eficacitate probata, bratarile de cupru sunt si ele apreciate de numerosi reumatici.
De asemenea, un efect favorabil par sa aiba zincul si seleniul. Sa mai amintim, tot din farmacia naturii, ajutorul doctorului-albina: intepaturile (bine dozate cantitativ si in timp) pe locul dureros fac ca veninul harnicei zburatoare sa devina un leac fara egal.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu