Reclama site....

-

duminică, 18 decembrie 2011

spondiloza cervicala.

Modificarile degenerative ale vertebrelor si/sau discurilor intervertebrale cervical, cu formare de osteofite si compresia structurilor nervoase in canalul cervical ingustat poarta numele de spondiloza cervicala.


Semne si simptome:
  • Durere in regiunea posterioara a gatului, asociata adesea cu iradiere in membrele superioare
  • Durere scapulara
  • Durerea de la nivelul membrelor superioare se localizeaza aproape intotdeauna pe fata externa a bratului, cel putin pana la nivelul cotului (durerea coronara apare aproape intotdeauna pe fata interna a bratului)
  • Durerea radiculara de la nivelul bratelor sau zonei scapulare poate fi prezenta in absenta durerii de la nivelul gatului
  • In cazul unor osteofite mari situate anterior, poate fi prezenta disfagia
  • Slabiciune la nivelul extremitatilor – superioare si/sau inferioare
  • In cazurile severe, incontinenta vezicala sau anala. Daca un osteofit se dezvolta la nivelul sincondrozei dintre corpul si arcul vertebral si se extinde lateral, acesta poate exercita o compresie asupra arterei vertebrale si poate produce ameteala, vertij, tinitus sau vedere neclara. Simptomele sunt exacerbate de miscari exaggerate sau chiar de traume minore ale gatului.
  • Pierderea capacitatii de extensie a gatului (frecvent)
  • Flexia laterala a coloanei cervicale este mult diminuata in ortostatism, dar crescuta in clinostatism. (tulburarile functionale nu sunt ameliorate in clinostatism)
  • In cazurile severe, pot aparea semne piramidale, cu semn Babinski pozitiv
  • Sensibilitate la nivelul muschilor biceps si pectoral mare in cazul afectarii segmentului C5-6
  • Sensibilitate la nivelul muschiului triceps in afectarea segmentului C6-7


Cauze: modificari degenerative cu osteofite si ingustare a spatiului intervertebral


Tratament – masuri generale:
  • Faza acuta – caldura umeda, masaj usor si imobilizare temporara cu un corset cervical, care mentine gatul in usoara flexie. Tractiunea cervicala intermitenta poate fi utila, dar linia de tractiune trebuie orientate astfel incat gatul sa fie flectat. Tratamentele cu ultrasunete, in special daca sunt combinate cu osoara stimulare musculara timp de 15-20 de minute zilnic sau de doua ori pe zi pot fi utile in faza acuta.
  • Faza cronica – cu exceptia analgezicelor non-narcotice pentru tratamentul symptomatic, nu este necesar vreun alt tratament. Trebuie evitat orice tip de activitate sau ocupatie care ar produce trauma asupra gatului.


Trebuie incurajate activitatile care nu produc simptome, deoarece boala are caracter cronic. Restrictiile inutile pot transforma pacientul intr-un invalid medical.


Zona afectata de obicei de spondiloza este regiunea mijlocie a coloanei cervical. La nivelul acestei zone apare o deformare in flexie, ce va produce extensia coloanei superioare deoarece corpul incearca sa mentina capul in pozitie dreapta. Trebuie evitate traumele prin extensii fortate, precum cele din “manipularile spinale”, extensiile din cursul intubarii pentru anestezie generala, sau luxatiile cervical din cadrul accidentelor auto, mai ales in cazul coliziunilor din spate. Acestea pot produce tromboza arterei bazilare sau tromboza arterei cerebeloase postero-inferioare, cu sindrom Wallenberg consecutive. Sindromul Wallenberg se caracterizeaza prin disfagie, durere si scaderea temperaturii fetei ipsilateral si a corpului controlateral, nistagmus si sindromul Horner.


Evolutie/ Prognostic – din fericire, in majoritatea covarsitoare a cazurilor evolutia este benigna, desi in cea mai mare parte a vietii vor prezenta episoade dureroase, care se vor exacerba adesea fara vreo cauza cunoscuta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu