Reclama site....

-

miercuri, 23 noiembrie 2011

ANTRENAMENT FIZIC

ANTRENAMENT FIZIC

7 sporturi care te menţin suplu, dar şi sănătos

Înotul protejează articulaţiile
Fotografii: shutterstock

Înotul protejează articulaţiile

Cele mai mari beneficii pentru  organism se obţin combinând exerciţiile de tip cardio cu cele pentru  tonifiere şi pentru dezvoltarea flexibilităţii. Pentru a te menţineîn  formă pe termen lung, găseşte-ţi ritmul propriu şi  sporturile care ţi se potrivesc şi combină-le pe parcursul unei  săptămâni.
Doar 15 minute de exerciţii fizice moderate  practicate zilnic scad riscul de deces cu 14%. O plimbare zilnică de 30  de minute, cu variaţii de ritm şi de traseu, scade riscul maladiei  Alzheimer. Trei şedinţe săptămânale de antrenament a câte 45 de minute  permit o reducere ponderală lentă, dar sigură. Şi totuşi, ritmul de  viaţă modern face ca sedentarismul să devină noua boală a secolului. Nu  este niciodată prea târziu să începi să faci sport. Adaptează-ţi  antrenamentele la capacitatea ta de efort şi la problemele de sănătate,  pentru a‑ţi păstra bunul obicei pe termen lung.
1 Înotul protejează articulaţiile  Înotătorii  au inimă şi plămâni puternici, umeri laţi, spate „lucrat” şi braţe  lungi. Este un sport aproape complet, care lucrează musculatura  întregului corp, dar mai ales a jumătăţii superioare. Principalul său  avantaj este că protejează la maximum articulaţiile de riscul de  accidentare. De aceea, înotul şi exerciţiile practicate în bazin sunt  folosite frecvent în cadrul programelor de recuperare medicală, după  intervenţii pe coloană sau pe articulaţii, sau ca parte a tratamentului  pentru cei care suferă de artroză. „Pentru persoanele cu probleme ale  coloanei vertebrale sunt recomandate stilurile bras şi spate”,  subliniază Georgiana-Ozana Tache, medic primar balneofizioterapie şi  recuperare medicală de la Centrul de Recuperare Medicală Medical Care  din Bucureşti. Dezavantajele acestui sport sunt puţine. În primul rând,  piscinele nu sunt tocmai accesibile ca preţ sau ca număr. După cum ne  aminteşte medicul Georgiana Tache, înotul poate provoca otite sau  conjunctivită de bazin, fie din cauza iritaţiei provocate de clorul din  apă, fie din cauza infecţiilor, rezultate ale clorinării insuficiente.  De asemenea, clorinarea poate agrava crizele de astm. Consum energetic:  500 de calorii/oră.

2 Alergarea, cu grijă pentru cardiaci
Ai  nevoie doar de o pereche de încălţări potrivite şi de un teren  orizontal pentru a face jogging. Alergarea furnizează un bun antrenament  cardiorespirator şi creşte forţa musculară a membrelor inferioare. Dacă  alergi în aer liber, la orele dimineţii, îţi vei lua şi „doza” de  vitamina D de la soare. Totuşi, dacă n-ai un parc în apropiere, este o  variantă nerecomandată să alergi pe trotuar, în aerul poluat de gazele  de eşapament, atrage atenţia medicul Georgiana Tache. „Alergarea trebuie  efectuată progresiv în cazul afecţiunilor cardiace cu risc de  decompensare sau în cazul hipertensiunii arteriale greşit  supravegheată”, mai recomandă specialistul. În timpul joggingului,  impactul cu solul suprasolicită cavitatea toracică şi, implicit, inima.  De asemenea, pune presiune pe articulaţii şi pe oase şi poate duce chiar  la fracturi. Este obligatoriu să ne încălzim musculatura înainte de  alergare, în caz contrar existând pericolul de febră musculară severă  sau chiar de rupturi musculare. Consum energetic: 700 de calorii/oră.
3 Rolele ajută la slăbit
Mersul  pe role înseamnă cu 50% mai puţine şocuri asupra ligamentelor decât  alergarea. Este un sport plăcut, care solicită sistemul cardiorespirator  şi tonifiază muşchii membrelor inferioare. Pentru cei cu antrenament,  creşterea ritmului şi folosirea braţelor pentru elan, cu corpul aplecat,  fortifică şi pectoralii şi musculatura membrelor superioare. Este o  bună metodă de a da jos din kilograme. Nu uita de echipamentul de  protecţie!  Consum energetic: 300 de calorii/oră în ritm normal; 800 de  calorii/oră în ritm alert.
4 Ciclismul, bun pentru varice
Ca şi  alergarea, ciclismul dezvoltă rezistenţa la efort şi lucrează partea  inferioară a corpului şi musculatura centurii pelviene (a şoldului).  „Este benefic aparatului circulator prin drenarea lichidelor de stază  (n.r. – sânge sau limfă care stagnează în vase), în cazul insuficienţei  circulatorii venoase a membrelor inferioare sau al insuficienţei  limfatice”, menţionează medicul specialist de recuperare medicală. La  fel ca şi alergarea şi aerobicul, ciclismul combate celulita. O variantă  care solicită intens inima şi plămânii este spinningul, adică ciclism  practicat în sală, pe biciclete speciale, staţionare, în ritmul muzicii  şi cu antrenor. Este contraindicat persoanelor cu probleme cardiace.  După cum atrage atenţia medicul Georgiana Tache, ciclismul poate duce la  fracturi de stres la nivelul pelvisului şi la agravarea discopatiilor.   Consum energetic: 1.000 de calorii/oră.

5 Tenisul sau varianta mai dură – squash
Squash-ul  sau tenisul cu peretele este un antrenament cardio care, în 30 de  minute, îţi solicită la maximum muşchii şi reflexele: fandări, piruete,  eschive, mişcări din încheietura mâinii, toate pentru a lovi tu mingea  şi nu ea pe tine. Tocmai de aceea, „predispune la accidentări de tipul  entorselor, luxaţiilor, rupturilor musculare, fracturilor realizate din  neatenţie, prin executarea rapidă şi bruscă a mişcărilor”, după cum  atrage atenţia medicul Georgiana Tache. O variantă cu un tempo mai lent  şi cu risc mai mic de accidentări este tenisul. Jucătorii de tenis au un  risc mai mic de boli cardiovasculare şi o musculatură armonios  dezvoltată.  Consum energetic: tenis – 600 de calorii/oră, squash – 850  de calorii/oră.
6 Exerciţiile Pilates cresc flexibilitatea
Tehnica  Pilates este „vecină” cu tehnica baletului, astfel că dezvoltă corpul  armonios, suplu şi alungeşte muşchii. „Acest program de antrenament  combină exerciţiile de stretching cu cele pentru dezvoltarea  echilibrului. Totul se bazează pe concentrare pentru a controla  musculatura şi necesită o respiraţie adecvată”, ne spune Diana Oprea,  campioană mondială la fitness, de la clubul One Fitness din Bucureşti.  Exerciţiile Pilates ajută la tonifiere, la corectarea posturii  corporale, îmbunătăţesc flexibilitatea şi cresc densitatea osoasă. Toate  acestea, fără să solicite prea mult inima. Pot fi executate de oricine,  indiferent de vârstă, cu condiţia să fie alese astfel încât să se  potrivească problemelor fiecăruia. Consum energetic: 400 de calorii/oră.
7 Aerobic, pentru coordonare
După  cum îi spune şi numele, o şedinţă de aerobic te solicită să faci efort  cu un consum mare de oxigen, care-ţi solicită intens inima şi plămânii.  Aerobicul este format dintr-o paletă largă de programe de antrenament.  După cum ne explică Diana Oprea, „step aerobicul este un antrenament  format dintr-un complex de paşi de bază din care se compun coregrafii.  Îmbunătăţeşte coordonarea, lucrează muşchii membrelor inferioare şi se  poate combina cu exerciţii de tonifiere pentru întreaga musculatură”. Un  antrenament cu grad ridicat de dificultate este kickbox-ul: acesta  combină elemente inspirate din artele marţiale cu exerciţii de tip  cardio şi de tonifiere şi lucrează întreg corpul. Altă variantă de  aerobic o reprezintă Kangoo jumps.  Presupune purtarea unor ghete dotate  cu arcuri eliptice, care scad cu 60% impactul cu solul. Săriturile pe  care le realizează tonifiază fesierii, topesc celulita şi ajută la  păstrarea echilibrului.
Consum energetic: 500 de calorii/oră.
Mişcarea ne menţine tineri
- Numeroase studii confirmă efectele pozitive pe care la are practicarea sportului asupra sănătăţii şi longevităţii.
-  Îmbunătăţeşte aspectul corpului, indiferent de vârstă. Copiii care  încep să practice un sport înainte de a intra la pubertate au un corp  mai armonios decât cei sedentari, atrag atenţia pediatrii.
- Topeşte grăsimile – orice program corect de scădere în greutate include atât dietă, cât şi exerciţii fizice.
- Scade riscul de boli cardiovasculare şi diabet şi de complicaţii ale acestora.
-  Reduce stresul – activitatea fizică relaxează creierul atât prin  creşterea fluxului sangvin, cât şi prin stimularea eliberării de  endorfine, hormonii fericirii.
- Atenuează simptomele depresiei.
-  Stimulează formarea de noi neuroni. Studiile arată că persoanele care  fac sport îşi dezvoltă materia cenuşie, prin formarea de noi neuroni.
- Creşte densitatea osoasă şi scade riscul de osteoporoză.

<a href=”http://www4.smartadserver.com/call/pubjumpi/22644/154777/9786/M/[timestamp]/?”><img src=”http://www4.smartadserver.com/call/pubi/22644/154777/9786/M/[timestamp]/?” border=”0″ alt=”” /></
Sursa: BLOG  ENCICLOPEDIC  2 – DESCOPERA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu