Reclama site....

-

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Indicatiile si contraindicatiile masajului(sfaturi utile)

Indicatiile si contraindicatiile masajului(sfaturi utile) 

Print

Indicatiile si contraindicatiile masajului(sfaturi utile)

Indicatiile si contraindicatiile masajului(sfaturi utile)

Indicaţii:
A întocmi un grupaj de indicaţii medicale adresate masajului medical - cum se obişnuieşte în alte domenii ale fizioterapiei - este o tentativă şi o misiune aparent facilă, dar totodata dificilă şi, paradoxal, inutilă şi absurda. De ce ? Pentru că indicaţiile masajului medical sunt nenumărate. Chiar dacă dorim să încercam o clasificare a acestora, riscăm să ne expunem criticii, datorită hazardului şi omisiunilor. Prezentăm o expunere aproximativă a acestor indicaţii, cu scopul de a reduce la minimum ignorarea sau necunoaşterea lor.
- nevralgii şi neuromialgii, indiferent de localizarea, substratul anatomo-funcţional şi cauza acestora: reumatismale, neurologice, posttraumatice, psihogene, afecţiuni articulare: miozite, miofasciculite, miogeloze, celulite, nevrite şi polinevrite, retracţii rnusculo-tendinoase, contracturi musculare, hipotrofii şi atrofii musculare de diferite cauze (centrale şi periferice, neurologice şi posttraumatice, inflamatorii şi postinfecţioase etc.);
- afecţiuni şi suferinţe ale aparatului cardiovascular, periferice şi centrale: staze venoase şi limfatice, cu edeme circulatorii periferice, ischemii vasculare periferice în stadii funcţionale, incipiente, hipertensiuni arteriale în stadii funcţionale;
- afectări psihogene de diferite etiologii: multiple forme de nevroză astenică, spasmofilii, tetanii cronice, distonii neurovegetative;
- afecţiuni dismetabolice: obezitate, diabet, gută;
- afecţiuni din sfera ginecologică: hipotrofii şi dezaxări ale uterului, ptoze, aderenţe, inflamaţii cronice etc.
- pediatrie: anemii diverse, rahitism, sindroame hipoanabolice de diferite cauze;
- geriatrie: tratament de întreţinere şi stimulare a musculaturii scheletice şi a metabolismului diminuat, după explorări paraclinice permisive (biologice, laborator etc.).

****
Contraindicaţii:
Utilizarea masajului fară a se tine seama de contraindicaţii poate avea un efect dăunător chiar dacă a fost corect executat. Schematic, contraindicaţiile masajului se împart în generale şi partiale, definitive şi temporale.
Contraindicaţia generală- presupune interzicerea aplicării oricărei tehnici de masaj pe oricare regiune a corpului.
Contraindicaţia parţială- se referă fie la aplicarea manevrelor de masaj doar pe anumite zone ale corpului, fie la aplicarea doar a anumitor manevre.
Contraindicaţia definitivă- se hotărăşte doar în cazul unor boli cronice grave incurabile care s-ar putea înrăutăţi prin masaj.
Contraindicaţiile temporare, întâlnite frecvent, sunt impuse de boli, tulburări sau leziuni uşoare şi trecătoare.
În activitatea practică este foarte utilă cunoaşterea contraindicaţiilor în funcţie de tipul de afecţiuni. Cele mai frecvente contraindicaţii sunt date de bolile de piele. Este foarte important de reţinut că masajul trebuie aplicat doar pe o piele perfect sănătoasă. Nu se va executa masaj celor care prezintă pe piele boli de natură parazitară sau inflamatorie, ca: eczeme, erupţii, plăgi, arsuri sau alte manifestări patologice care prin masaj s-ar putea extinde, agrava sau contamina. Nu se va face masaj pe regiuni ale pielii care acoperă un proces inflamator profund (furuncule, abcese, flegmoane sau alte colectări purulente).
Apoi trebuie să menţionăm o serie de afecţiuni generale sau regionale precum:
- afecţiuni acute febrile;
- afecţiuni infecţioase osoase şi osteoarticulare;
- tuberculoză cu diferite localizări: pulmonară, osteoarticulară, cutanată etc.;
- tromboflebite şi flebotromboze în primele stadii de afecţiune;
- afecţiuni cardiocirculatorii acute: angina pectorală, infarct miocardic, tulburări de ritm, insuficienţă cardiacă decompensată şi manifestă, anevrisme confirmate, embolii cu diferite localizări, hipertensiunea arterială în decompensare etc.;
- ateroscleroza cu manifestări periferice sau centrale (coronariană, cerebrală, renală, intestinală etc.);
- suferinţe pulmonare acute;
- afecţiuni acute ale tubului digestiv: gastrice, intestinale, hepatice şi pancreatice etc.;
- boli de sânge, mai ales cele cu manifestări sau cu tendinţe de manifestari hemoragipare;
- stări febrile (infecţioase sau de altă natură);
- stări de oboseală şi debilitate severă;
- bolile psihice.
Masajul este contraindicat cu desăvârşire în cazul tumorilor canceroase (formă generalizată), dar şi în unele boli psihice cu caracter excitant şi confuzional sau stare de ebrietate.
Nu se face masaj mai devreme de 2-3 ore după servirea mesei, în timpul unei furtuni, după mese copioase.
Ca regulă generală, se recomandă ca în toate cazurile în care masajul produce efecte negative sau chiar şi nesigure, să aplicăm principiul hipocratic ,primum non nocere!" adică „în primul rând să nu faci rău!" şi să se renunţe la masaj.
Sursa: "Masaj de intretinere si relaxare" S.R.Yumeiho

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu