Reclama site....

-

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Masajul abdomenului

Masajul abdomenului 

Print

Masajul abdomenului

Masajul abdomenului

La unele persoane, regiunea abdominală este foarte sensibilă, fapt care face imposibilă aplicarea manevrelor de masaj. Pentru a înlesni relaxarea muşchilor abdominali, picioarele se îndoaie şi se sprijină pe tălpi.
Netezirea:
• Alunecările se încep din regiunea supraombilicală şi se îndreaptă în sus spre marginile costale. Mâinile se duc apoi în lateral, spre flancuri şi, în sfârşit, coboară peste regiunea sub-ombilicală, îndreptându-se în jos şi înăuntru, în lungul şanţurilor iliace, spre simfiza pubiană.

• Se fac alunecări circulare cu toată palma, mână pe sub mână, circular, în sensul acelor de ceasomic, pe traiectul colonului. Se descrie în acest fel un cerc pe marginea suprafeţei abdomenului.
Masajul abdomenului


Fricţiunea:
• Se folosesc degetele de la ambele mâini pentru a descrie mişcări circulare pe ambele părţi ale abdomenului, mâna stângă acţionând pe partea stângă, iar dreapta pe partea dreaptă. Se porneşte din regiunea coastelor şi se coboară pe lateral până în regiunea subombilicală, iar apoi aceeaşi mişcare se face pe mijlocul abdomenului pe crestele muşchilor abdominali.
• Se procedează la fel cu podurile palmelor.
Frământatul:
• Datorită conformaţiei speciale a acestei zone, frământatul se face numai stratului de grăsime subcutanat, în cazul în care acesta există; frământatul se face transversal, în val dintr-o parte în alta a abdomenului.
Tapotamentul
• Se face uşor, folosind vârfurile şi pulpele degetelor.
• Nu este permisă folosirea altor procedee de tapotament.


Tapotamentul abdomenului

In încheiere se face o netezire uşoră, însoţită de vibraţii uşoare şi relaxante.
După masaj sunt recomandate câteva mişcări active de respiraţie profundă.

Masajul abdomenului

Sursa: "Masaj de intretinere si relaxare" S.R.Yumeiho

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu