Reclama site....

-

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Masajul spatelui

Masajul spatelui 

Print

Masajul spatelui

Masajul spatelui
Netezirea

Se începe de la regiunea fesieră şi se termină în regiunea cefei. Mâinile alunecă de-a lungul coloanei vertebrale, paralel cu coloana sau în lateral. Se împinge limfa spre zonele inghinală şi axială iar sângele pe sistemul venos spre inimă.
Netezirea spatelui are 6 manevre:
• Alunecarea de la sacru spre ceafă, paralel cu coloana (3 alunecări cu degetele lipite şi 3 alunecări cu degetele larg deschise pentru a cuprinde o porţiune cât mai mare de piele).

Masajul spatelui


• Alunecări laterale executate simultan, cu mâna dreaptă spre dreapta şi cu mâna stângă spre stânga spatelui, închizând pumnul pe margini, pentru a lucra mai bine cu eminenţele tenare (părtile cărnoase ale mâinii). Se execută 6 alunecări laterale (stânga + dreapta) şi se reia mişcarea de 6 ori (deci 6 circuite sacru - umeri).
• Mână pe sub mână forma lungă. Mâinile alunecă una după alta (mână pe sub mână), paralel cu coloana, facând curse lungi din zona şalelor până la umeri, mai întâi pe partea dreaptă (3 curse şold-umăr cu degetele lipite, 3 curse cu degetele depărtate pentru a cuprinde o portiune de piele cât mai mare) şi în acelaşi mod apoi pe partea stângă.
• Se execută alunecări spre partea dreaptă (în cazul în care maseurul se află pe partea stângă a celui masat), împingând palmele una după alta (mână pe sub mână), pumnul închizându-se pe partea laterală. Se începe din zona şoldului şi se avansează treptat peste coaste şi omoplat.
• Palmele se trag, una pe sub alta, înspre partea stângă (în cazul în care maseurul se află pe partea stângă a celui masat), plecând de la jumătatea spatelui spre flancul stâng. Se începe din zona şoldului şi se avansează treptat peste coaste şi omoplat, până în zona umărului. Se fac 3 circuite complete şold-umăr.
Masajul spatelui

Fricţiunile

• Se execută cu degetele, făcând mişcări circulare începând de la gât, pe umeri şi apoi lateral pe coaste, în jos până la şolduri. Se fac 3 curse complete gât-şolduri. Aceeaşi mişcare se execută apoi paralel cu coloana (pe muşchii paravertebrali) făcând 6 curse complete gât-şolduri.

• Se execută la fel ca la punctul 1, folosind podurile palmelor în locul degetelor.
• Se execută la fel ca la punctul 1, folosind pumnul închis culcat.


Frământatul

• Se prinde cu ambele mâini, de-o parte şi de alta a coloanei, câte o cută de piele şi muşchi, care se strânge între degete şi podul palniei. Se execută 6 astfel de strângeri, pornind din zona superioară a muşchilor trapezi coborând până la şolduri. Se fac 3 astfel de curse pe lateral şi 6 pe mijlocul spatelui.
• Se combină frământatul cu fricţiunea cu podul palmei. Se execută de 6 ori numai pe mijlocul spatelui.

Masajul spatelui


Tapotamentul

Se execută de obicei pe mijlocul spatelui, pe muşchii paravertebrali, fără a coborâ mai jos de nivelul diafragmei. Mâna dreaptă bate pe partea dreaptă, iar stânga pe partea stângă, lovind ritmic spatele cu o intensitate care se reglează în funcţie de constituţia şi problemele celui masat.
Se aplică toate formele de tapotament.

Masajul spatelui


Vibraţiile
Masajul spatelui

Vibraţiile se execută de 3 ori pe partea stângă şi de 3 ori pe partea dreaptă. Mâna se aşează cu palma pe suprafaţa de masat şi antebraţul perpendicular pe această suprafaţă. Se execută vibraţii ale pielii, executând în acelaşi timp o presiune cât mai mare asupra spatelui. Se fac astfel de vibraţii pomind din zona muşchiului trapez şi coborând gradat până la şold, mai întâi pe partea stângă a coloanei, iar apoi pe dreapta.

Manevre secundare:

A. Ciupituri: - toate tipurile. Exemplu : se porneşte din partea de jos a spatelui şi se apucă între degete câte o cută de piele, care este apoi rulată în sus până în zona muşchilor trapezi. Mişcarea se face paralel cu coloana, mâna stângă mergând pe partea stângă, iar dreapta pe partea dreaptă. Se fac 3 curse complete şolduri-trapez, pornind cu mâinile cât mai apropiate una de alta şi deplasându-le câte puţin la fiecare cursă nouă, astfel încât ultima cursă să fie făcută pe marginile exterioare ale spatelui.

B. Presiuni:
• Pe coloană: mişcările de presare se efectuează prin următoarele procedee:
- cu policele mâinii, şerpuit printre vertebre, de sus în jos,
- cu două degete (police mână dreaptă şi stângă), şerpuit prin forfecare.
• Pe lângă coloană:
- cu degetele mari ale mâinilor se merge de sus în jos pe muşchii paravertebrali presând în dreptul fiecărei vertebre, mâna stângă acţionând pe partea stângă, iar dreapta pe partea dreaptă a coloanei vertebrale.
- presiuni cu policele mâinii efectuate de sus în jos (gât - sacru) policele mâinii stângi fiind deasupra;
- cu coatele mişcări de dute vino;

C. Mişcări de întindere ale coloanei: antebraţele se poziţionează transversal pe coloană după care se execută o întindere.

D. Manevre speciale pentru ţesutul de sub omoplaţi: se efectuează astfel, se ridică umărul, se duce mâna pe spate, cu cotul lăsat pe masa de masaj până când omoplatul se ridică pentru a introduce degetele sub omoplat. Manevrele se fac prin presiuni şi fricţiuni.
Masajul spatelui se termină cu o netezire uşoară de încheiere, mână pe sub mână formele lungă şi scurtă efectuate lent şi apăsat.

Masajul spatelui
Masajul spatelui
Masajul spatelui

Sursa: "Masaj de intretinere si relaxare" S.R.Yumeiho

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu