Morcovul – o garantie a tineretii |
miercuri, 07 februarie 2007 | |
Intre
legumele care nu lipsesc din alimentatia noastra, morcovul ocupa unul
dintre locurile cele mai importante. Aceasta, nu numai datorita gustului
sau placut si calitatilor nutritive deosebite, ci si pentru virtutile
terapeutice remarcabile. Pe un plan mai degraba anecdotic, morcovul a
devenit faimos pentru ca ar ajuta foarte mult la reglarea vederii,
argumentul invocat fiind faptul ca iepurii – mari consumatori ai acestei
legume – au o acuitate vizuala deosebita. Desi exista cateva erori
majore in ideea respectiva, totusi morcovul ramane un savuros remediu
natural de prim rang.
Putina lume mai stie astazi ca, inainte de a deveni
portocaliu, morcovul a avut culoarea alba. Transformarea s-a realizat
datorita omului, care a selectionat o mutatie naturala a legumei. Astfel
s-a ajuns la un continut important de beta-caroten, pigment vegetal
specific canotenoidelor, precursor al vitaminei A si posesor al unor
proprietati antioxidante.
El blocheaza partial
radicalii liberi eliberati de radiatiile ultraviolete, protejand astfel
corpul nostru, care va risca mai putin sa fie afectat de insolatie.
(Amintim ca antioxidantul este o substanta capabila sa protejeze alte
substante sau care apara tesuturile de distrugerile provocate de forme
reactive ale oxigenului, din care fac parte si radicalii liberi.
Principalii antioxidanti din organismul uman sunt vitaminele C si E,
carotenoidele, enzimele, acidul uric, acidul alfa lipoic s.a.).
Vara putem deci sa consumam, in scop de protectie, morcovi, dar si spanac sau caise. Organismul nostru are nevoie de 10-50 miligrame de beta-caroten pe zi, cantitate echivaland cu doi pana la sase morcovi. E bine sa se consume cu putina grasime, pentru ca pigmentul sa fie foarte bine absorbit. Protectia obtinuta este perfect comparabila cu aceea oferita de cremele folosite impotriva insolatiilor.
Inamic al cancerului
Consumat
crud sau gatit la foc, morcovul isi pastreaza calitati terapeutice
remarcabile. Poate surprinzator, intre acestea se numara si efectul
anticanceros: persoanele care nu au fumat niciodata isi pot reduce cu
40% riscul de a contracta un cancer pulmonar, mancand morcov in mod
regulat. De asemenea, femeile care consuma morcov de cel putin doua ori
pe saptamana sunt expuse unui risc de cancer al sanului mai mic cu 46%,
in medie, potrivit celor mai recente studii realizate de specialisti.
Acest
efect protector este datorat carotenoidelor si, in mod special,
beta-carotenului, precursor al vitaminei A. Dar, atentie: aici intervine
si un aspect mai ciudat al problemei, intrucat la fumatori efectul este
invers, in sensul ca la ei, substantele complementare beta-carotenului
sporesc riscul de cancer pulmonar. De altfel, in legatura cu efectele
potential adverse ale consumului de morcov, se cuvine sa mai facem o
precizare. Aceasta leguma este incriminata in producerea sindromului de
alergie orala. Un contact ar fi suficient pentru ca la nivelul gurii sa
apara mancarimi si senzatia de arsura; la fel, pe buze si pe interiorul
gatului.
Circa 25% din persoanele cu alergii
alimentare prezinta reactii adverse fata de morcov si in special
alergicii la polenul de tarhon, de telina, de marar, de patrunjel, de
coriandru, de anason si de alte ombelifere. Singura solutie pentru a nu
le priva pe aceste persoane de calitatile morcovului o reprezinta
fierberea, care degradeaza proteinele alergice. Gatitul morcovului ii
confera acestuia, de altfel, o calitate importanta in plus, la fel ca in
„retetele bunicii”: preparat astfel, morcovul se recomanda in caz de
diaree sau de gastro-enterita. In mod particular, asocierea cu orezul
diminueaza durata si gravitatea diareelor la sugari, prevenind
deshidratarea.
Vederea nocturna si protectia circulatiei sangvine
Ca
sursa importanta de vitamina A, morcovul imbunatateste vederea
nocturna. Se stie ca retina contine doua tipuri de celule: bastonasele
(stimuleaza acuitatea vizuala la o lumina slaba) si conurile (asigura
vederea in culori si contrastele). Vitamina A contribuie la formarea
unui derivat care intra in componenta bastonaselor, la impactul cu
lumina ce patrunde in ochi, din exterior. Mecanismul e foarte
interesant, intrucat vitamina A detine aici rolul unui gen de
combustibil pentru functionarea normala a ochilor. De aceea, cand
rezervele sunt scazute, vederea nocturna scade si ea.
In alta ordine de idei, morcovul favorizeaza si eliminarea colesterolului „rau” pe cale digestiva si imbunatateste reciclarea lipoproteinelor. Mai mult decat atat, el nu se rezuma la aceasta actiune, ci ofera si o protectie cardio-vasculara completa, inhiband formarea cheagurilor in artere si deci prevenind astfel ateroscleroza. Meritul pentru efectele pozitive mentionate deriva din ansamblul de elemente din compozitia morcovului (fibre solubile, antioxidanti, minerale, vitamine), care se prezinta sub o complexitate ce nu poate fi reprodusa pentru a fi concentrata intr-o capsula.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu