Reclama site....

-

joi, 8 decembrie 2011

De unde luam coenzima Q10

AluneCe au în comun carnea de vită, soia şi alunele? Conţinutul ridicat de coenzima Q10, substanţă despre care ai auzit cu siguranţă că poate încetini procesul de îmbătrânire. Dar proprietăţile sale nu se opresc aici!
Coenzima Q10 este o substanţă vitală, naturală, care este produsă de organism. Ea are un rol deosebit în prevenirea şi în tratarea bolilor cardiovasculare şi reglează nivelul de energie din organism. De asemenea, ea are un rol important în stimularea sistemului imunitar. De-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă au observat că, la persoanele care au cancer sau SIDA, şi deci o imunitate scăzută, nivelul coenzimei Q10 din sânge este inferior persoanelor sănătoase. La nivelul organismului, ficatul poate sintetiza coenzima Q10, dar capacitatea sa de a produce această substanţă scade odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, nivelul de coenzima Q10 scade începând cu vârsta de 20 de ani. De aceea, este necesar un aport suplimentar în organism al acestei coenzime, prin creşterea canti¬tăţii de alimente care o conţin. Efectele consumului acestei coenzime se manifestă în timp. Uneori, sunt necesare şi suplimente alimentare, când deficitul de coezima Q10 este mare.

Carnea de vită, alunele si pestele, surse naturale

Organele (ficat, inimă, rinichi), carnea de vită, soia, sardinele, macroul şi alunele sunt surse bune de coenzima Q10. O jumătate de kilogram de sardine, un kilogram de carne de vită sau aproape un kilogram şi jumătate de alune conţin aproximativ 30 mg de coenzima Q10, cantitate care ajută organismul slăbit să-şi recapete energia. Dozele zilnice pot ajunge chiar până la 300 mg, cu ajutorul suplimentelor alimentare, în cazul persoanelor cu ateroscleroză, insuficienţă cardiacă, hipertensiune, diabet, obezitate şi Parkinson.

Care este necesarul zilnic recomandat

în mod normal, pentru o persoană sănătoasă, necesarul zilnic este de 50-100 mg, care poate fi asigurat prin activitatea ficatului si din alimentaţie. La sportivi, niveul coenzimei ajunge şi la 150 mg. Deşi nu se cunosc efecte adverse ale consumului de coenzima Q femeile gravide şi mamele care alăptează trebuie să consulte si medicul înainte de a lua suplimente de coenzima Q10.

Vitaminele B2 şi B12 ajută la sintetizarea coenzimei

Pentru ca organismul să sintetizeze mai bine coenzima QIO, este nevoie de un aport suplimentar de vitaminele B2, B3, B6, B12. Surse bogate de vitamina B2 sunt carnea de pui, peştele, ouăle, lactatele şi cerealele. Vitamina B6 se găseşte în drojdia de bere, carne (ficat şi rinichi, mai ales), peşte, cereale, dovlecei, banane, spanac, păstăi verzi, cartofi, mango, avocado şi în lapte. Lactatele, ouăle şi puiul conţin şi vitamina B12. Niacina (B3) se găseşte în ficat, came slabă, legume, nuci, alune şi în cereale.
Coenzima Q1O este o substanţă asemănătoare vitaminelor. Structura sa aminteşte de cea a vitaminei E însă efectul antioxidant este mult mai puternic. Din punct de vedere biochimic, coenzima Q1O are rol reglator în procesul de generare a energiei, ce se desfăşoară la nivelul mitocondriilor. Odată cu procesul îmbătrânirii, cantitatea de coenzima Q1O scade şi se impune suplimentarea sa prin hrană şi, respectiv, prin utilizarea suplimentelor alimentare. Alimentele cele mai bogate în această substanţă sunt: somonul, macroul, sardelele, inima şi ficatul de bovine. Prin urmare, coenzima QIO este indispensabilă desfăşurării normale a proceselor biologice şi biochimice, datorită rolului major deţinut în transportul energiei necesare celulelor.
Tag-uri: , , , , , , , , ,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu