Reclama site....

-

joi, 8 decembrie 2011

Leacuri pentru problemele digestive

MentaMenta calmează colitele

Un ceai indicat este cel de mentă, plantă numită pentru efectele ei calmant. Se infuzează timp de 10 minute o linguriţă de mentă într-o cana cu apă. Prima cană cu infuzie se consumă dimineata pe nemâncate. A doua cană se bea seara, după cina. Efectele se observă din prima zi de tratament: dispar greţurile senzaţia de balonare.

Ceaiul de lămâie combate greaţa

Ceaiul de lămâie, cu efect antigreaţă, se prepară dintr-o lămâie, curăţată de coajă, care se fierbe în 250 ml de apă. După ce s-a fiert, în zeamă se adaugă o jumătate de linguriţă de scorţişoară şi una de miere. Acest ceai se bea cel puţin trei zile (câte două căni).

Feniculul, bun carminativ

Preparatele din seminţe de fenicul au proprietăţi antiseptice, calmante şi carminative. înainte de a prepara infuzia, seminţele se pun la înmuiat, cel puţin 30 de minute. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de seminţe şi o cană cu apă, iar decoctul din două linguriţe şi o cană cu apă. Se beau câte două căni pe zi.

Compot revigorant cu busuioc

Dacă ai scăpat de indigestie, dar persistă o stare de disconfort, îţi vei reveni foarte repede cu un compot de mere, citrice şi de busuioc. Curăţă fructele de coajă (un măr, un grepfrut, o lămâie), taie-le cubuleţe şi pune-le la fiert în 500 ml de apă. Când fructele sunt fierte, adaugă o linguriţă de frunze de busuioc uscat. După două-trei clocote, ia vasul de pe foc. Se consumă călduţ, în decursul a 12 ore.

Licoarea de chimen combate balonarea

După o masă copioasă, dacă senzaţia de preaplin se prelungeşte şi în ziua următoare, prepară o băutură cu chimen. în 500 ml de apă pune trei linguri de chimen şi lasă să fiarbă cel puţin 15 minute, la foc potrivit. Consum-o după ce s-a răcit. Chimenul este un calmant al durerilor abdominale şi reduce deranjamentele şi presiunea din abdomen. La scurt timp, balonarea dispare.

Frunze de afinFrunzele de afin, astririgente

Pentru indigestii, diaree şi pentru stări de vomă, sunt recomandate preparatele din afin (infuzia şi maceratul), care au proprietăţi antidiareice, astringente şi dezinfectante. Maceratul se obţine din două linguri de frunze şi din 300 g de apă caldă. Se acoperă vasul şi se lasă frunzele la macerat cel puţin şase ore. Apoi se strecoară lichidul şi se bea înainte de micul dejun.
Remedii cu un efect benefic în problemele digestive sunt cele din plantele care intră în categoria condimentelor neiuţi şi nesărate, cum sunt busuiocul, tarhonul, leuşteanul, mărarul, rozmarinul, ghimbirul, menta şi cimbrul. Aceste plante se pot consuma în stare proaspăta sau salate cu ulei de măsline şi lămâie sau în care mâncăruri. De asemenea, sunt recomandate şi infuziile din aceste plante, care se prepara dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 5-10 minute şi se beau câte două căni de ceai neîndulcit sau îndulcit cu o linguriţă de miere de două ori pe zi, după mesele principale.
Tag-uri: , , , ,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu