Reclama site....

-

joi, 8 decembrie 2011

Inamicii mai putin cunoscuti ai inimii

Bolile de inimaInfarctul miocardic şi alte forme ale bolii cardiace ischemice reprezintă o cauză majoră de îmbolnăvire şi de deces în România. Iar procesul inflamator este implicat în toate etapele de evoluţie a ateroscierozel existând numeroase dovezi că prezenţa markerilor de inflamaţie, cum este proteina C-reactivă crescută (măsurată prin metode de mare sensibilitate), poate anunţa, în absenţa unei boli generale (cancer, infecţii) un risc crescut de complicaţii cardiovasculare, atât la individul sănătos, cât şi la pacienţii cu o boală cardiovasculară cunoscută. Eficacitatea unor medicamente, cum sunt statinele, cu efect hipocolesterolemiant şi de protecţie vasculară, este asociată cu reducerea nivelurilor de proteină.

Tiroida „leneşă” îmbolnăveşte vasele

O activitate redusă a tiroidei creşte riscul de boli coronariene, în principal din cauza faptului că această deficienţă este asociată cu un nivel mai mare de colesterol „rău” (LDL). în plus, tulburările tiroidiene sunt asociate şi cu o predispoziţie crescută la infecţii, depresie, obezitate, aritmii şi la probleme de circulaţie sanguină.

Certurile in cuplu cresc riscul de depresii şi de hipertensiune arterială.

Afecţiunile dentare, asociate cu bolile de inimă

Numeroase studii asociază afecţiunile stomatologice cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Conform cercetătorilor, parodontoza şi gingivita duc şi ele la apariţia inflamaţiilor cronice. Netratate, acestea pot cauza şi o îngustare a arterelor, din cauză că bacteriile de la nivelul cavităţii bucale migrează şi se depun pe vasele sanguine, ceea ce creşte riscul de atac de cord. De aceea, o igienă dentară riguroasă şi controlul stomatologic periodic îţi vor proteja nu doar dantura, ci şi inima.

Menopauza le face vulnerabile pe femei

In perioada menopauzei, nivelul de estrogeni secretat de organism este mai mic, ceea ce duce la o creştere a colesterolului „rău” (LDL). De asemenea, o scădere a nivelului de estrogeni înseamnă şi o diminuare a secreţiei de oxid nitric, care menţine supleţea vaselor de sânge. Acest lucru favorizează îngroşarea sau constricţia vaselor sanguine. Femeile aflate la menopauză sunt mai predispuse la obezitate abdominală, un alt factor de risc important în bolile de inimă.

Casătoriile nefericite cresc riscul de infarct

Cercetătorii americani au descoperit că persoanele cu o căsătorie nefericită prezintă un risc crescut de a avea afecţiuni cardiace. Ei pun acest fapt pe seama numeroaselor tensiuni apărute în cadrul unui cuplu.
Sindromul de „Inimă rănită” chiar există, susţin cercetătorii americani. Acesta se manifestă ca un atac de cord şi apare în urma unor evenimente familiale nefericite.
Tag-uri: , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu